Sunday, 9 May 2010

Amsterdam er deilig - når Aftenposten er lukket


"Rosa sat so Martin could walk, Martin walked so Barack could run, Barack ran so we all can fly."

På en liten, litt sliten internettkafé i Amsterdam leser jeg forundret et intervju i Aftenposten av en informatikkprofessor kalt Ole Jørgen Anfindsen. Jeg og en venninne fra Spania har vært og syklet langs de fantastiske kanalene i byen. Amsterdam er en fantastisk by, ganske internasjonal, multikulturell og nederlenderne er utrolig hyggelige. Men dette intervjuet i Norge plager meg litt. Overskriften lyder "Ønsker debatt om rase og IQ".

Harald Eias program om raser på NRK har sørget for en liten bølge med forunderlige etterdiltere som denne her Anfindsen. Informatikkprofessoren går ut i Aftenposten som en eller annen nymotens Oswald Spengler og sier følgende om den økte innvandringen: "(...) Men når dette samtidig fører til et fleretnisk og raseblandet samfunn, blir det et problem. Videre mener Anfindsen at "intelligens er viktig for samfunnets bærekraft".

Hva er det du sier Anfindsen, at "afrikanere" ikke er smarte nok til å få komme til Norge?

Anfindsen språkbruk synes jeg er interessant. Han kategoriserer og setter mennesker i ulike båser basert på en faktor; såkalte raser. Å diskutere om eller ikke det eksisterer raser, er irrelevant. Det som derimot er interessant er Anfindsens synspunkter blir presentert i Aftenposten som om det var noe helt ordinært, noe helt vanlig.

Hva er det som egentlig foregår i lille Norge? Jeg tror jeg utsetter min hjemkomst ytterligere.

Kapitalistene fant raskt ut at for å øke produktivitet, så måtte man sile ut mennesker basert på deres intelligens, uavhengig av andre kategoriseringer. I de største investeringsbankene i London og New York jobber de skarpeste hodene på denne jordkloden. Da jeg i 2008 kom gjennom til tredje runde i JP Morgan's harde intervjuer for å lande en jobb, var jeg omgitt av afrikanere, kinesere, indere og europeere - alle typer mennesker. Av over 4000 søkere fra hele verden var 150 stykker blitt silt ut til siste runde. Det som karakteriserte menneskene der var at de var uhyre flinke, analytiske, unge og sultne.

Suksess kommer ikke med farge.

Uten oljeinntektene i Norge, ville landet hatt et gedigent handelsunderskudd som ville fått problemene i Hellas til å blekne. Det Norge trenger for å skape en bærekraftig fremtid, er entreprenører som skaper velferd, økt eksport og teknologiske nyvinninger. Dette gjør vi i samarbeid med resten av verden - og ikke isolert. Uten det flerkulturelle Norge ville hvite nordmenn gått rundt i sin egen lille boble og vært redd hele verden.

Når en informatikkprofessor begynner å snakke om raser - kan man egentlig spørre seg selv: "Hvor mange de eldre norske menneskene i offentlige instanser lider av denne type sinnsykdom?" Jeg tror det er svært mange. Noen eskimoer på Grønland (øya) bruker en nedsettende tiltalelsesform når de snakker om andre som ikke er eskimoer - for de tror de er "smartere" enn de fremmede. Jeg synes synd på dem. Jeg synes synd på Anfindsen. Han kommer sannsynligvis til å leve et latterlig kjedelig liv isolert i sin lille norske konkong der han svinser rundt og innbiller seg at han er smartere enn andre bare fordi han er hvit.

Lev vel Anfindsen,

la oss krysse fingerene for at dattera di kommer hjem med en pakistaner.No comments: